Autóvásárlási támogatás a nagycsaládosoknak

A hétvégén tartott miniszterelnöki évértékelőben elhangzott családtámogatási akcióterv egyik részlete az új autóra vágyókat is érintheti. Lássuk mik a részletek. 

A bejelentett családtámogatási akcióterv között szerepelt egy olyan pont, ami érdekes és hasznos lehet azoknak a nagycsaládosoknak, akik a közeli jövőben új autót szeretnének vásárolni. Ugyan a kedvezmény nem vonatkozik mindenkire, bizonyos feltételeknek meg kell felelni, de mindenképp érdemes beszélnünk róla.  

Aki manapság új autó vásárlására adja a fejét és elkezdi böngészni a lehetőségeket, netán néhány szalont is felkeres rögtön érdekes dolgokat tapasztalhat. Amennyiben az adott illető nem dúskál a javakban, és nem áll otthon halmokban, kötegekben a húszezres annak nyilván meg kell gondolnia, hogy milyen autót vegyen, milyen felszereltséggel, mi az, amit még el tud viselni a családi költségvetés. A reklámokban nagyon csábítóan hangzik, hogy „akár már 3.450.000 forinttól elvihető”. Emberünk már rohan is az értékesítőhöz, hiszen látta, hogy a reklámban a csillogó-villogó, nagy kijelzős, nagy kerekeken guruló, minden földi jóval ellátott paripa micsoda kényelmet, luxust és biztonságot fog nyújtani a család számára. Aztán itt közlik vele, ha olyat akar, mint amit látott, akkor rá kellene pakolni még néhány milliót. Ez persze érthető, hiszen a magasabb felszereltségért jobban a zsebünkbe kell nyúlni. Nem is beszélve arról az esetről, ha valaki hétszemélyes autót keres.  

Nagy a család, sok a gyerek, sok a csomag. Méretek ide vagy oda, kevesen engedhették meg maguknak azt, hogy szalonból vegyenek hétszemélyes új autót. Ebben próbál segítséget nyújtani a bejelentett intézkedés. Három, nagyjából hasonló korú gyermek esetén egy ötszemélyes autó igazi szenvedés. Próbált már valaki egy ilyen autóba három teljes értékű gyerekülést bekötni? A hétszemélyes vonal tehát jó irány. Ez az egyik feltétel, azon túl, hogy valaki nagycsaládosnak minősül.  

Az igénybe vehető támogatás összege 2,5 millió forint. Ez – mondhatni- távolról és szabad szemmel is jól látható összeg. Egy hétszemélyes autó – méreteiből adódóan is – nyilván nem olcsó, ha pedig a vételárból az állam átvállal egy ekkora részt, az vélhetően nagy segítség lesz az új autóra vágyók számára. Az eddig napvilágot látott információk szerint a folyósítás az államkincstáron keresztül történik majd, tehát a folyósítása nem utólag történik, hanem eleve ennyivel kevesebbet kell fizetni.  A program várhatóan július elsején indul. 

A program feltételei összegezve:  –    legalább három gyermeket nevelő család 

  • hétszemélyes, új autó vásárlása 
  • a támogatás az autó vételárának maximum 50 %-át teheti ki.   

Érdemes alaposan tájékozódni, hogy melyek azok a hétszemélyes autók, amelyek alkalmasak lehetnek mind a támogatásra, mind pedig arra, hogy a családot megfelelően szolgálják.  

, , ,

Vélemény, hozzászólás?