Elektromos a jövő? – VII. rész: Hidrogén hajtás

A hidrogén, mint üzemanyag első pillantásra rendkívül zöldnek és megújulónak tűnik, mivel a kipufogógázban csak vízgőz található (ami nem feltétlenül igaz, erről részletesebben lentebb) azonban az előállítása napjainkban legtöbbször nem a víz elektrolízisével, hanem a fosszilis metán bontásával történik, mivel az utóbbi folyamat sokkal gazdaságosabb[1].

A hidrogéngáz felhasználása a járművekben kétféleképpen történhet. A legkézenfekvőbb megoldás a gáz elégetése belsőégésű motorokban, ám ennek hatásfoka megegyezik a belső égésű motorok igen alacsony hatásfokával. Sőt, a rendkívül nagy tömegű hidrogéntartályok és a hidrogén kis energiasűrűsége miatt a fogyasztás jelentősen meg is növekedik. Ugyanakkor a belső égésű motorokban a beszívott levegő nitrogéntartalma és a nyomás alatti égés miatt mindig keletkezik valamennyi NOX is, ami szintén légszennyező anyag. Nem árulok el nagy titkot, ha már most fellebbentem a fátylat: ezt a megoldást mára már egyáltalán nem alkalmazzák.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a cseppfolyósított hidrogén fűtőértéke csupán 10,1 MJ/liter, szemben a benzin 34,6 MJ/literes értékével, így rendkívül nagy befogadóképességű tartályokra volt szükség a vállalható hatótávolság eléréséhez.

A BMW kísérletezett sokáig a belső égésű hidrogénmotorokkal, sőt, szériagyártású modellje is volt (már amennyiben az elkészült mindössze 100 darab autót szériagyártásúként nevezhetjük) a Hydrogen 7, de a 6 literes hengerűrtartalmú V12 motor magas üzemanyagfogyasztása (benzinüzemben több mint 13 liter, hidrogénüzemben nagyjából 50 liter) miatt végül nem volt életképes a konstrukció.

A hidrogén alkalmazásának másik lehetősége az üzemanyagcellában történő felhasználás, mely elektromos áramot termel, így használható a jármű hajtására. Az alábbiakban erre térek ki részletesen.

Tankolás

Lássuk először a hidrogén, mint üzemanyag tankolását, járműben való tárolását. Az üzemanyagcellának, mint központi elemnek külön pontot szentelünk, míg az elektromos hajtás részleteire nem térünk most ki, mivel az felépítését tekintve nem különbözik jelentősen a tisztán elektromos járművektől, arról pedig később még bőven lesz szó.

Sorozatgyártott, megvásárolható üzemanyagcellás autót napjainkban a Toyota (Mirai) és a Honda (Clarity) kínál, illetve belátható időn belül csatlakozik hozzájuk a Hyundai is a Nexoval, mely a korábbi Tucson FCV utódjának tekinthető. Rajtuk kívül a Mercedesnek voltak még sorozatgyártottnak nevezhető hidrogénhajtású, üzemanyagcellás modelljei (F-Cell), de ezek általában az 50 darabos legyártott példányszámot sem érték el.

A hidrogén rendkívül kis sűrűségű és kis energiasűrűségű gáz, alkalmazását azért kedvelik, mert üzemanyagcellában felhasználható, ahol ténylegesen csak vízgőz keletkezik, semmilyen más szennyezőanyaggal nem kell számolni. Ugyanakkor a járműben való tárolása a nagy nyomás miatt meglehetősen problémás.

A hidrogén tankolási folyamata nagyon hasonlít a CNG tankoláshoz, azzal a különbséggel, hogy itt sokkal nagyobb, 350 vagy 700 bar nyomású gázt kell a jármű tartályaiba juttatni. Korábban problémát jelentett az, hogy a hidrogént folyékony állapotban tárolták, a nagyon alacsony hőmérsékletet azonban a kriogén tartályok sem tudták megtartani sokáig, így az LNG-nél már megismert elforrási folyamat miatt pár nap alatt a tárolt hidrogén nagy része „elszökött”. Természetesen folyékony állapotban sokkal nagyobb mennyiséget lehetett a járművekbe tölteni, ami mondjuk egy 50 liter / 100 km-es fogyasztású BMW Hydrogen 7 esetében elengedhetetlen is volt, ám az üzemanyagcellák magasabb hatásfoka lehetővé teszi kisebb tárolt mennyiség mellett is elegendő hatótávolság elérését.

Üzemanyagtartályok. Vagy palackok?

Toyota Mirai motortérA Toyota Mirai esetében például két darab háromrétegű, szénszálas erősítésű üzemanyagtartály van beépítve, melyek üres tömege 87,5 kg, és 5 kg hidrogént tudnak tárolni, ezzel az autó 512 kilométert tud menni az EPA standard szerint mért gyári adat szerint.

A hidrogéntartályok biztonsági szelepei baleset esetén azonnal lezárnak, tűz esetén pedig a robbanás elkerülése érdekében kiengedik a hidrogéngázt, amely kis sűrűségének köszönhetően gyorsan száll felfelé, és elkeveredik a levegővel.

A hidrogénautózás korlátjai manapság kézenfekvők, és ezeket csak egyetlen paraméter ellensúlyozza az elektromos autókhoz képest, ez pedig a rövid töltési idő. Ugyanakkor lehet a töltési idő rövid, ha a legközelebbi hidrogénkút Bécsben van, Jelenleg hazánkban egy darab sincs, így ez számunkra most még nem jelent túl sok előnyt. További hátrány, hogy jelenleg még a tüzelőanyagcella magas hatásfoka mellett is több, mint 3000 forintba kerül 1000 km megtétele, mert egy kilogramm hidrogén ára a német Shell adatai alapján 9.5 EUR, ami a mai napon aktuális árfolyam alapján majd’ 3400 forint. Összehasonlításképpen a hasonló méretű Toyota Auris Hybrid Spritmonitor.de szerinti átlagfogyasztása 5,75 liter/100 km, ami a mai napi 323 Ft / literes 95-ös benzin árral számolva 1857 Ft-ot jelent 100 kilométerre. A különbséget zongorázni lehet.

 

Félúton az elektromos hajtás felé? Az üzemanyag cella

A hidrogénautók legfontosabb eleme kétségkívül az üzemanyagcella. Ez egy olyan energiaforrás, illetve tulajdonképpen energia-átalakító, amely kémiai energiából elektromos áramot csinál, egy úgynevezett redoxi reakción keresztül. Az anódon, azaz a negatív elektródán a hidrogéngáz oxidálódik, azaz elektront ad le. Ez az áramkörön keresztül átjut a katódra, azaz a pozitív elektródára, ez pedig maga az elektromos áram, ami elektromos munkát végez. Természetesen a katódon sem tűnik el nyomtalanul az elektron, itt ugyanis redukció játszódik le, melynek során oxigén, pozitív hidrogén ion és elektron egyesül, azaz víz keletkezik. A hidrogéngázt azonban mindenekelőtt ionokra és elektronokra kell bontani, ezt egy katalizátor végzi. Anód elektródának például platinát, míg katódnak nikkelt lehet használni. A pozitív töltésű hidrogén ionok elektrolitban „úszva” jutnak át az anódról a katódra, mely elektrolit csak az ionokat engedi át, az elektronokat nem.

A működése tehát viszonylag egyszerű, károsanyagkibocsátása nincs, a járművekben használt protonáteresztő elektrolitmembrános (PEM-FC) változat teljesítménye elegendő a meghajtáshoz, ráadásul a működés közben keletkező hulladékhő megoldja a tisztán elektromos autókban oly nehézkes utastérfűtés problémáját is. Ugyanakkor a felhasznált platina miatt az előállítása meglehetősen drága.

A tüzelőanyagcella azonban egyenletes teljesítmény leadására képes, nem tolerálja sem a kiugróan magas energiakivételeket (intenzív gyorsítás), sem pedig az energia-visszatermelést (fékezés), így az ilyen autókban mindenképpen szükséges egy akkumulátor beépítése is, például a már említett Toyota Miraiban egy 1,6 kWh-s 245 V-os NiMH akku látja el ezt a feladatot.

<— VI. rész: Az LNG

VIII. rész: Hibrid hajtásrendszerek –>

 

 

 

[1] Járműfedélzeti elektronika (BME MOGI, Budapest, 2014; 9. fejezet)

, , ,

2 thoughts on “Elektromos a jövő? – VII. rész: Hidrogén hajtás

Vélemény, hozzászólás?