Gázüzemű járművel behajtani tilos? Túrót!

Gázüzemű gépjárművel behajtani tilosA tiltás megszűnt, a táblák pedig kint maradtak. Igaz, ez tulajdonképpen senkit nem érdekel, de azért adunk egy tippet, hogy mit kell felmondani annak, aki szóváteszi, hogy mit keresünk egy mélygarázsban az LPG-s autónkkal.

Réges-régen a mélygarázsok bejáratánál el kellett helyezni egy olyan KRESZ táblát és feliratot, mely megtiltotta a gázüzemű autók behajtását. Ennek volt is értelme, ugyanis a mindenféle mókolt, barkácsolt gázos Ladákból úgy dőlt a gázszag, mintha nyitva felejtettek volna benne egy gázpalackot (valójában sokszor sajnos így is volt).

Az LPG, azaz a propán-bután gáz pedig nehezebb a levegőnél, így a mélygarázsok, szerelőaknák és egyéb hasonló helyek kiváló lehetőséget nyújtanak számára, hogy összegyűljön, majd egy alkalmas szikra következtében a levegőbe repítsen mindent.

Ezzel az elmélettel két fő probléma van:

Az első az, hogy a benzin ugyebár még nehezebb mint a PB gáz, fura is lenne, ha a kannából kifolyó benya nem a padlón folydogálna csendesen, hanem lebegne körülöttünk, mint valami elcseszett fosszilis bárányfelhő. Ámde a benzin viszont párolog, a benzingőz pedig „cseppet” robbanásveszélyes. Érdekes módon ennek ellenére sehol nem kellett kiírni azt, hogy „Benzinüzemű járművel behajtani tilos!”.

A második probléma az, hogy manapság már nagyítóval kell keresni ilyen csodaladákat, a legtöbb LPG-s autó pedig kötelezően el van látva egy biztonsági szeleppel, ami a gyújtás levétele után automatikusan zárja a rendszert, így a szivárgás lehetősége szinte nulla. (Ugyanez természetesen a CNG-s kocsikra is igaz.)

A jogalkotó tehát belátta, hogy a szabályozás idejétmúlt, és 2016 elején módosította az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet, így az ma már így szól:

„220. § (4) A tisztán gázüzemű, a vegyes üzemű és a kettős üzemű jármű nem helyezhető el

  1. a) cseppfolyós (propán-bután) üzemanyag esetén jóváhagyási jellel ellátott és jóváhagyási jellel ellátott berendezéssel felszerelt járművek kivételével
  2. aa) pinceszinti, jármű tárolására alkalmas terekben,
  3. ab) olyan járműtárolókban, amelyekben akna, vízzár nélküli csatornaszem, pincelejárat van, vagy amelyből pinceszinti vagy olyan helyiség nyílik, amelynek teljes levegőcseréje nem biztosított,
  4. ac) ahol az akadálytalan átszellőzés folyamatosan nem biztosított,
  5. b) sűrített földgáz üzemanyag esetén
  6. ba) tömegtartózkodásra szolgáló vagy nagy forgalmú épülethez közvetlenül csatlakozó zárt, át nem szellőzött terekben,
  7. bb) ahol az akadálytalan átszellőzés folyamatosan nem biztosított.

(5) A (4) bekezdés a) pontjában meghatározott terek bejáratánál, jól látható módon, a „Biztonsági szelep nélküli LPG üzemű jármű részére tilos a behajtás” feliratú táblát kell elhelyezni.”

A táblák azonban nem cserélik le önmagukat, és jól láthatóan a mélygarázsok üzemeltetői sem jeleskednek ebben, úgyhogy egy nagyon sokszor láthatunk még minden LPG-s autóra vonatkozó behajtani tilost például a bevásárlóközpontok parkolóiban. Az egy másik kérdés, hogy általában a kutya sem foglalkozik azzal, hogy milyen autóval hajtasz be, de ha véletlenül egy túlbuzgó nyugdíjas vagy biztonsági őr (esetleg egy nyugdíjas biztonsági őr) elkezdene raplizni, akkor fel lehet neki mondani a fenti szabályozást, és ezzel egyidőben fejben elküldeni melegebb éghajlatra.

, , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?