„Medveszély”, avagy vadak az utakon

Hiába ért véget az őzek párzási időszaka, az őszi hónapokban gyakrabban találkozhatunk vadállatokkal az utakon, persze nem csupán őzekkel, hanem szarvasokkal, vaddisznóval, nyulakkal, rókákkal.  

 

Különösen szürkületben és sötétben jelentenek nagy veszélyt az autósok, motorosok számára az utakra tévedő vadak. A balesetek többségében az állat megsérül, elpusztul, az autóban pedig több százezer forintos, esetleg milliós nagyságrendű kár is keletkezhet. Szerencsétlenebb helyzetekben az autóban ülők is súlyosan megsérülhetnek akár úgy, hogy a vad berepül a szélvédőn, akár úgy, hogy el akarjuk kerülni az ütközést, és elrántjuk a kormányt, melynek következtében az árokban kötünk ki, vagy rosszabb esetben másik autóval ütközünk össze.  

Ne legyenek illúzióink, vadakkal akár autópályán is találkozhatunk, ahol szintén nagy bajba kerülhetünk. A pályák mentén ugyan van vadvédő, terelő, de ennek hiányossága esetén könnyedén az utakra kerülhetnek, azonban vissza már nehezebben találnak.  

Mi a teendő 

Amennyiben nem tudtuk elkerülni az ütközést és elütöttük a vadat, feltétlenül hívjunk rendőrt, hogy végezze el a helyszínelést. A baleset minden egyes részletét a lehető legpontosabban javasolt rögzíteni, valamint értesíteni kell a vadásztársaságot is. Kárigényünket az illetékes vadásztársasághoz 30 napon belül, írásban kell bejelenteni, vagy pedig bírósági úton tudjuk azt érvényesíteni. Amennyiben bíróság előtt folyik a bizonyítás minden egyes mozzanatnak jelentősége lehet az eljárás során. Fontos megemlíteni azt is, hogy az elütött vad – akár elpusztult, akár nem – a vadásztársaság tulajdonát képezi, tehát nem javasolt arra gondolni, hogy vacsorát készítünk a bátran elejtett állatból, mert az lopásnak számít, és büntetőjogi következményeket von maga után.  

Hogyan előzhetjük meg? 

Van néhány tanácsunk arra, hogyan kerülheted el a bajt. Az első és legfontosabb, hogy lassíts, ha vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszhoz érsz. Ilyen helyen vezess fokozott óvatossággal, figyeld az út mindkét oldalát. Arról megoszlanak a vélemények, hogy érdemes-e dudálni, ha meglátunk egy vadat, hiszen az is előfordulhat, hogy az út szélén álló jószág megijed a hangtól és pont elénk ugrik. Szerelhetünk az autónkra továbbá vadriasztót is, ezzel is csökkentve a baleset kockázatát.  

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?