Skoda történelem: 60 éves az Octavia

Skoda OctaviaVélhetően senkinek sem kell bemutatni a Skoda legsikeresebb modelljét, az Octaviát, sőt még a nagyon fiatalok is tudhatják, hogy a jelenlegi modell milyen elődökkel rendelkezik. 

Aki mégis többet szeretne tudni az Octavia történelméről, annak álljon itt néhány gondolat, hogy honnan is ered a sikert-sikerre halmozó családi autó. A keleti blokkban élők nem dúskálhattak a választékban, Trabantok, Wartburgok, Skodák, Ladák, Daciák, Volgák között lehetett válogatni, és lássuk be, legtöbbjük nem az autózás csúcsát jelentette.  

Múlt

Az 1959-ben megjelent Skoda Octavia már abban a korban is kiemelkedett társai közül, persze ekkor még senki sem gondolhatta, hogy ez a név az ezredforduló idején az egyik legmeghatározóbb eleme lesz Európa közlekedésének és autóiparának.  

Az Octavia egy latin eredetű szó, melynek jelentése: nyolcadik. Ebben az esetben ez nem csupán egy szám, hanem tartalommal is bír, hiszen ez volt a Skoda nyolcadik modellje a második világháborút követően.  Hogy milyen volt az akkori technika? Mai szemmel nézve talán nem túl acélos, de akkoriban egészen jónak számított. Az 1,1 literes, soros, négyhengeres motor 40 lóerő leadására volt képes, fogyasztási értéke pedig 7,7 liter volt 100 kilométerenként. Volt belőle egy erősebb verzió is, az Octavia Super 1,2 literes motorral, ami már 45 lóerőt tudott. 

A kombi változatot 1960-ban mutatták be, ami formájával, nagy rakodóterével rögtön megnyerte a közönség tetszését. A korabeli Octaviákat 1971 decemberéig gyártották, ezt követően azonban évtizedeket kellett várni arra, hogy ez a név újra megjelenjen. 

A modern Octavia

Miután a Skoda a Volkswagen érdekeltségébe került jöttek is az új modellek. Favorit, Felicia, majd pedig 1996-ban ismét feltűnt az Octavia. A régi név mögött azonban modern forma és modern technika rejtőzött. Először az ötajtós változat érkezett meg, majd két évre rá jelent meg a kombi, sőt 1999-től már összkerékhajtással is kapható volt az Octavia. És igen, hatalmas siker lett, a folytatás tehát nem volt kérdéses. 

A második generációt 2004-től kezdték gyártani, ami számos újdonsággal rendelkezett, többek között a közvetlen befecskendezéses benzines motorokkal, valamint duplakuplungos DSG váltóval. 

A harmadik generáció 2012-ben jelent meg, ami 2017-ben teljes faceliften esett át, sikereit pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 2,5 millióan választották.  

Persze számtalan dolgot lehetne még említeni. Az RS modelleket, ami hétköznapi használatra az egyik legkiválóbb sportos-családi autó. Vagy az Octavia WRC-k rally világbajnokságon és számos nemzeti bajnokságban elért sikereit. Esetleg a Laurin & Klement változatokat, amik a top kategóriát képviselik az Octavián belül is, ezzel állítva emléket az alapítóknak.  

Gazdag történelem, meggyőző jelen. A siker pedig folytatódik. 

, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?