Toyota Yaris GR Sport, avagy GRMN kistestvér

Alig több, mint két hét múlva, a Párizsi Autószalonon tartják a Yaris GR Sport világpremierjét, ami egy érdekes lélekdonora lehet a címben is említett – egyébként mindenhol nagy sikert arató – GRMN modellnek. 

Hónapokkal ezelőtt mutatták be a Gazoo Racing igazi fenevadját, a Yaris GRMN változatát. A rövidítés megfejtése tehát részben a Toyota motorsport részlegére utal (Gazoo Racing), részben pedig arra, hogy hol is zajlott a kis méregzsák tesztelése, hiszen az MN betűk a Masters of Nürburgring rövidítését jelentik. Az autót mindenki szinte dicsőítette, ami nem is csoda, mivel az 1,8 literes, kompresszoros, 215 lóerős paripa igen ütősre sikeredett, megállja helyét a hot hatchek zárt világában. Pusztán egyetlen probléma volt vele, nevezetesen az, hogy összesen négyszáz darab került belőle Európába, amit természetesen napok alatt kapkodtak el a vevők.   

Akik lemaradtak, azoknak valamelyest vigaszt jelenthet a Toyota Yaris GR Sport megjelenése, hiszen ez a modell – ugyan leginkább külsőleg és részben – de hasonlít a GRMN változathoz. Az adatok, és a megjelenés valóban némiképp szerényebb, de a GR Sport egy igazán különleges színfoltja lehet  a Toyota kínálatának, ami azok számára vonzó lehetőségként jelenik meg, akik sportosabb külsőre és jobb vezetési élményre vágynak.  

Sportossága természetesen nem csupán a külsőben jelenik meg, hanem elsősorban a futóműben, hiszen az autó a GRMN változathoz hasonlóan Sachs lengéscsillapítokkal rendelkezik, 11 mm-rel alacsonyabbra ültetett, mint a széria Yaris, valamint a fekete 17 colos kerekek is a stabilitást hivatottak szolgálni, a tapadásról pedig a GRMN-hez hasonlóan a Bridgestone Potenza RE50 205-45R17 gumik gondoskodnak. Az egyéb külső jellegzetességek is a GRMN változatot idézik, így különösen a fekete tető, a hátsó légterelő, az autó oldalán megjelenő díszléc. A fekete hűtőrács és tükörházak, a fekete kerettel rendelkező ködfényszórók, valamint a sötétített hátsó ablakok még hangsúlyosabbá teszik a GR Sport megjelenését.  

A beltérben is jól láthatóak a különleges stílusjegyek, így többek között a GR logós sportülésekben, amely logó egyébként az autó beindítását követően a TFT kijelzőn is megjelenik előttünk. A sportosság a kormányon is szembetűnő, hiszen ez a modell a GT86-ból már ismert háromküllős kormánykereket kapta.  

A GR Sport – októberi bemutatását követően – 2018 végétől lesz kapható.  

, , ,

Vélemény, hozzászólás?