Új jelölések a benzinkutakon

Új jelölések a benzinkutakonMától találkozhatunk a hazai töltőállomásokon azokkal az első ránézésre furának és ismeretlennek tűnő jelölésekkel, melyek használatát Európai Uniós irányelv írja elő. Annak érdekében, hogy olvasóinkat ne érje váratlanul a változás, készítettünk egy rövid összefoglalót, hogy melyik jelölés mit jelent. 

A tankolás talán nem tartozik a világ legbonyolultabb feladatai közé, ennek ellenére néha mégis előfordul, hogy valaki felcseréli a kútfejen lévő pisztolyokat és benzin helyett gázolajat tankol. A mostani szabályozás talán segíthet ennek a kockázatát még tovább csökkenteni.  

Az Európai Parlament és a Tanács már évekkel ezelőtt megalkotta az ezzel foglalkozó irányelvet (2014/94/EU), de hazánkban csak mostantól lesz ennek jelentősége. 

Elméletileg a mai naptól, tehát október 12-től lesznek feltüntetve a benzinkutakon az új jelölések. A szabályozás célja, hogy mindenhol – tehát az Európai Unió és az EGT tagállamokban, így hazánkban is – egységes jelölések szerepeljenek a töltőállomásokon, ezzel is elősegítve azt, hogy az autósok pontosan tudják kiválasztani a gépjárművük számára megfelelő üzemanyagot.   

Hol keressem az új jelöléseket? 

A szabályok értelmében a fogyasztók számára jól látható és egyértelmű módon kell megjelennie a címkéknek, ezek tehát a kútoszlopokon, valamint a töltőpisztolyokon fognak felbukkanni, kinézetük, formájuk, számozásuk is eltérő, jól megkülönböztethető. Az alábbiakban taglalt jelölésekkel az új autók tanksapka fedelének belső oldalán is találkozhatunk majd. 

Mi mit jelent? Mi a benzin, mi a dízel?

Kör, négyzet és rombusz alakú matricákkal találkozhatunk majd.  

A kör alak a benzint jelöli, a benne lévő betű és szám pedig a benzin etanol tartalmát és annak maximális mennyiségét. (E5: 5% etanol tartalom, E10: 10% etanol tartalom.) 

A négyzet alakú matrica a gázolajat jelöli, a benne elhelyezett B betű és a mellette szereplő szám pedig az üzemanyagban lévő bio-dízel tartalmat és annak maximális mennyiségét jelenti. (B7: 7% bio-komponenst tartalmaz, B10: 10% bio-komponenst tartalmaz.) 

A rombusz alak a gáz típusú üzemanyagokra vonatkozik. A H2 a hidrogént jelzi, a CNG a sűrített földgázt, az LNG a cseppfolyósított földgázt, míg az LPG a propán-butánt, azaz az autógázt jelenti.    

Van azonban a jelölésekkel kapcsolatosan jó hírünk is. Nevezetesen az, hogy az eddig használatban lévő jelölések és feliratok sem fognak eltűnni, a kutakon továbbra is megtalálható lesz a 95-ös, vagy a dízel felirat.  

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mi értelme van ennek az egésznek. Nos az új rendszer leginkább akkor lehet hasznos, ha külföldön tankolunk, vagy egy külföldi tankol hazánkban, hiszen ebben az esetben mindenki egységes jelölésekkel (is) találkozik.  

, , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?