Új versenysorozatok Magyarországon

A mai napon tartott közös sajtótájékoztatót Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, valamint Oláh Gyárfás az MNASZ elnöke, ahol több szakágra vonatkozóan is bejelentéseket tettek. 

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a két érintett szakág a rally és a rallycross lesz, amely a következő években kiemelt figyelmet fog kapni. A tervek szerint Nyíregyházán egy új autó és motorsport központ fog épülni, amely alkalmas lesz – a Forma-1 kivételével – bármilyen szakág versenyeinek megrendezésére. A Hungaroring jelenleg a legmeghatározóbb központ a hazai autósport életében, azonban a ma közölt döntéssel lehetőség nyílik arra, hogy az ország északkeleti részében is egy hasonló létesüljön. Ez adhat majd otthont számtalan versenynek, gokartnak, rallycrossnak, autocrossnak, valamint a hazai utánpótlás szempontjából is fontos helyszín lehet. Az eseményen Oláh Gyárfás azt is bejelentette, hogy a felépülő komplexumban rallycross világbajnoki futamokat is szeretnének rendezni, amely bizonyára az egyik legnagyobb esemény lenne a hazai autósport életében.  

Nem pusztán egy versenypálya felépítése a terv, hanem egy teljes komplexum megvalósítása, szállodával, étteremmel, konferencia központtal, melyekkel kapcsolatosan már megkezdődött az alkalmas ingatlanok vizsgálata. 

A rally szakág vonatkozásában is jelentős döntés született, jelesül, hogy a kormány támogatja az MNASZ azon törekvését, hogy 2019. és 2023. között rally európabajnoki futamok kerüljenek megrendezésre Magyarországon. Ez jelenleg az egyik legnépszerűbb sorozat a világon, a televíziós közvetítések segítségével majdnem 200 millió ember követi figyelemmel. A verseny a Zempléni gyorsasági szakaszokon kerülne megrendezésre, szintén Nyíregyháza központtal, sok tízezer embert csábítva ezzel a térségbe.  

Oláh Gyárfás kiemelte, hogy ezzel kapcsolatosan nem egy évre terveznek, a cél az, hogy több éven át is tudjanak futamokat rendezni. A promóterrel történt egyeztetés alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a hazai futam szezonzáró eseményként szerepelne a versenynaptárban, aminek mindig különös rangja van a versenyek között.  

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?