Ujjlenyomat azonosító a Hyundai legfrissebb fejlesztése

HyundaiSzinte biztosak lehettünk benne, hogy előbb vagy utóbb az autóiparban is meg fognak jelenni a teljesen egyedi azonosítást végző rendszerek. A Hyundai a Santa Fe modellekben készül bevezetni az új fejlesztést.  

A mobiltelefonok, tabletek piacán egy ideje már elterjedt megoldásként tekintünk az ujjlenyomat segítségével történő azonosításra, sőt az Apple már a FaceID-nál tart. Jelenleg még nem fenyeget minket az a veszély, hogy szemeznünk kell az autónkkal annak érdekében, hogy az kinyissa az ajtókat, de az ujjlenyomat azonosítást a Hyundai mihamarabb szeretné bevezetni. 

A Hyundai fejlesztése nem csupán azt teszi lehetővé, hogy azonosítást követően bejuthatunk az autóba, hanem más egyéb funkciókat is kapcsolnak hozzá. A jelenlegi információk alapján a rendszer lényege, hogy egy ujjlenyomat olvasó kerül a kilincsbe, amely azonosítja a tulajdonost és nyitja az ajtókat. Itt azonban nem álltak meg. A motor indítása is ujjlenyomat azonosítással történik majd, hiszen az ezt vezérlő gombra is kerül egy „olvasó”. A rendszer azt is támogatja majd, hogy az azonosítást követően személyre szabott beállításokat kínáljon a vezetőnek, többek között az ülés-és kormány pozíciója, tükrök beállítása, vagy a hőmérséklet tekintetében.  

Hogy mennyire lesz biztonságos a rendszer? A Hyundai állítása szerint nagyon, ugyanis a téves azonosítás esélye egy az ötvenezerhez, ami lássuk be nem rossz arány.  

Arról jelenleg nincsenek pontos hírek, hogy mely országokban jelenik majd meg ez az újdonság a rendelhető extrák között. 

, , ,

Vélemény, hozzászólás?