10 dolog, amit nem tanítanak az autósiskolában

…pedig hasznos lenne!

Töhötöm ugyan képzelt személy, lehet nő és férfi is, lehet idős vagy fiatal, a lényeg azonban az, hogy autóba ül, vezet, és azt gondolja magáról, hogy veszettül jól csinálja.

  1. Besorolásnál gyorsíts!

Töhötöm egyik legidegesítőbb szokása az, hogy ha valaki lassít, hogy beengedje maga elé, akkor ő ugyan kifordul, de elkezd előtte gyökkettővel cammogni. Alapvető lenne pedig, hogy ilyenkor Töhötöm a lehető leggyorsabban felvegye a tempót – már amennyire csak az útviszonyok engedik természetesen – és ne tartsa fel azt, aki jó fej volt vele.

  1. Ha beengednek, akkor figyelj, és indul amilyen gyorsan csak lehet

csúcsforgalomA legrosszabb, az, amikor Töhötöm még a gyorsításig sem jut el, hiszen villogó indexszel várja a sarkon, hogy valaki kiengedje, majd, amikor eljön a pillanat, ő bizony bambul / rádiót tekerget / pattanást nyomogat a sminktükörben vagy bármi egyébbel mókol. Amikor pedig végre feleszmél, akkor annyira sietve indul el, hogy a Kispolszkijának jobb első semislick gumija sormintát hagy a zebrán épp átkelő Gizi néni nyakcsigolyáin.

  1. Ha elengedted, ne gondold meg magad!

Persze Töhötöm sem kőszívű, néha ő is megszánja polgártársait, és lemond elsőbbségi jogáról. Ilyenkor villant, vár kőkemény 2 másodpercet, majd megvonja a vállát, sőt kicsit meg is sértődik, és teligázzal megy tovább. A megszánt vezető pedig ekkorra jut el addig, hogy elinduljon. A vége csatt, és a megszánt jár rosszul, hiszen végülis ő nem adta meg az elsőbbséget.

  1. Parkolásnál hagyj helyet másoknak is

dürgő parkolásTöhötöm szeret kényelmesen megállni. Ha merőleges parkolóba áll, akkor ügyel arra, hogy a vonal, mindig a kocsi alatt legyen, így tuti, hogy nem nyitják rá a Kispolák vadizsír flipflop fényezésére az ajtót, és ő is kényelmesen el tudja hagyni a gépsast, mikor beugrik szafaládéért a Madarasteszkóba. Ha teheti, akkor egyenesen a családos parkolóba áll, hiszen ott több a hely, és az otthon tartott három hullámospapagályára családjaként tekint, így teljes joggal várakozhat ott.

Ha párhuzamos parkolóba kényszeríti a nyomorúságos sorsa, akkor mindenképpen annyi helyet hagy maga előtt és mögött, hogy oda éppenhogy ne férjen be semmilyen autó. Így sokkal kevesebbet kell tekerni a kormányt, mikor ki és be kell állni.

  1. A leállósáv végén nincs betonfal

Töhötöm tudja, hogy a leállósáv szent és sérthetetlen, így, ha az autópályára felhajt, mindenképpen 30-cal cammog végig a gyorsítósávon, majd annak végén felháborodva konstatálja, hogy megint nem fért be, és megáll.

Álló helyzetét csak akkor adja fel, amikor a) felökleli a Holdig a hátulról a nyúltagyába fúródó tartálykamion, b) megfelelő mennyiségű autóstársat tud életveszélyes vészfékezésre kényszeríteni azzal, hogy álló helyzetből sorol be a külső sávba.

  1. Hátranézni veszélyes

Töhötömnek bizony jó a memóriája. Tisztán emlékszik arra, hogy a vezetésoktatója milyen háklis volt arra, ha indexelés előtt nem nézett jó alaposan hátra. Így Töhötöm mindig hátranéz, és ezzel együtt némileg a kormányt is abba az irányba mozdítja. Néha észre sem veszi, hogy mire visszafordul előre, már két sávval arrébb van. Vagy az idő alatt, míg ő biztosági okokból hátrafelé vizslatott, az első lökhárító összeszedett egy kutyát, az őt sétáltató hölgyet, két-három kisebb cserjét, egy partisátrat a benne lévő násznéppel, menyasszonnyal valamint a motherbookdriverrel együtt.

  1. Ismerd meg a kocsid méreteit (PET palackok)

Töhötöm ismeri a Kispolszki méreteit, azért is parkol ilyen fenomenálisan. Neki teljesen felesleges üres PET palackokat kitenni egy fal elé, hogy a recsegésből hallja, hogy mikor koccanna neki a lökhárító az akadálynak. Vagy ugyanezeket a palackokat vízzel megtölteni, és egy üres placcon ezekkel gyakorolni a parkolást.

  1. Vészfékezz néha, csak úgy, magadban

Egy bölcs ember egyszer azt mondta, hogy vészfékezésnél olyan kétségbeesett erővel taposd a pedált, mintha az életed múlna rajta. Leginkább azért, mert valóban az múlik rajta. Töhötöm tisztában van azzal, hogy mindez felesleges, hiszen amúgy se működik a fék a Polákon, már évek óta.

Pedig nem árt néha üres, egyenes úton, aránylag kis tempónál kipróbálni milyen is egy vészfékezés.

 

Te ne légy Töhötöm. Legyen eszed. Sokszor megmentheti az életed!

, , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?