Hány liter üzemanyagot tarthatsz otthon?

Lelövöm a poént: meglepően keveset. Függ attól, hogy gázolajról vagy benzinről van szó, hogy családi házban laksz vagy otthon, sőt még attól is, hogy hová teszed azt a kannát.

 

Arról, hogy mennyi tűzveszélyes (gázolaj) és mennyi fokozottan tűz- és robbanásveszélyes anyagot tarthatsz otthon, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezik. A két üzemanyagfajtát nem ok nélkül különböztetik meg, a benzin ugyanis sok szempontból veszélyesebb, mint a gázolaj: könnyebben robban be a benzingőz, és a párolgása is gyorsabb. Ennek okán eltérő rendelkezések érvényesek rá, mint a dízelre.

Ha a pincébe vagy a padlásra tennéd a kannát, máris el kell keserítsünk: nem szabad, mint ahogyan menekülőútra sem, azaz például társasház lépcsőházi folyosójára. Sőt, ha nem mosod ki a tartályt használat után, akkor ugyanaz vonatkozik rá, mint a telire, így még az üres kanna sem tárolható ezeken a helyeken.

Hol, mennyi?

Társasházban, sorházban, ikerházban összesen 10 liter benzin, és 30 liter gázolaj a maximum, családi házban pedig ezek duplája. Ha a garázs az épülethez tartozik, akkor parkolóhelyenként és tárolónként (ha van ilyen) hajmeresztő 5 liter tartható. A jogalkotó hozzáértését jól jellemzi, hogy szándéka szerint ez az 5 liter „a gépkocsi vagy más robbanómotoros gép üzemeltetéséhez” használható. (Egy motor akkor robban, ha dinamitot kötnek rá, amúgy pedig belsőégésű.)

Rossz hír a lakótelepi garázssoron parkolóknak, hogy ezekben az ingatlanokban még ez a csekély mennyiség sem helyezhető el, mindenképpen fel kell vinni a lakásba. De persze az sem mindegy, hogy hogyan.

Lift? Szigorúbb, mint a COVID!

„Személyszállító felvonóban” összesen 20 litert lehet vinni, de csak úgy, hogy egy ember van a liftben, praktikusan az, akinek a kezében van a kanna.

A szőrszálhasogatók (mint én) máris visítanak, hogy hová visz 20 litert, ha tárolni csak 10-et lehet. A legkézenfekvőbb szcenárió az, hogy ez a bizonyos lift nem egy társasházban van, hanem egy üzemben például, de az is lehet, hogy a 20 liter két tízliteres kannában van, és éppen hozok némi naftát magamnak és a szomszéd Béla bácsinak is. Túlbeszéltük.

Tárolás

BenzineskannaA tárolás lakóépületben maximum 20 literes kannában lehetséges. Tehát nem lehet családi házban 60 literes tartályban 20 litert tárolni, de lehet társasházi lakásban 20 literes kannában 10 litert lötyögtetni.

Viszont, ha 20 liternél több van egy helyiségben, akkor bizony kell felitató anyag (praktikusan homok vagy speciális felitató por). Ha 1 literesek az edények (nem biztos, hogy benzin, lehet pl. nitrohigító is), akkor 20 liter felitató kell, ha 1 literesnél nagyobbak, pedig 50. Külön szabály van a négynél több állásos garázsokra, ezekben akár van benzin, akár nincs, 50 liter felitató anyagot kell készenlétben tartani.

Nehézkes tehát nagyobb üzemanyag-készletet betárolni, és nem csak azért, mert le kell szívni a kocsiból, hanem azért is, mert ezeknek a mennyiségeknek az átlépése (lebukás esetén) elég kemény büntiket hoz magával.

A kiskapu

A helyzet az, hogy a jogszabály mindenhol úgy fogalmaz, hogy valamennyi liter tárolása engedélyezett a lakóépületben, és nem úgy, hogy az ingatlan területén. És mi az, ami az ingatlan területén van, de nem a lakóépületben és nem a garázsban? Az udvar! 😉

 

 

 

, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?