A Hadik-Deák páros 2018 abszolút bajnoka

Hétvégén rendezték a hazai rally bajnokság idei utolsó futamát, amelyen a bajnoki cím sorsa is eldőlt. A verseny kiélezett küzdelmet és hihetetlen izgalmakat hozott, egészen az utolsó pillanatig nyitott volt a bajnokság. 

Négy páros érkezett úgy Nyíregyházára, hogy esélye van megnyerni a bajnokságot. Kazár Miklósék ugyan már csak matematikai reményekkel rendelkeztek, de az előttük álló három csapat abszolút bajnokaspiránsként versenyzett a keleti országrészben. A rendezőkön is nagy volt a nyomás, hiszen a rajongók, nézők mellett a nemzetközi megfigyelők is jelen voltak, hiszen a Nyíregyháza Rally egyben ERC kandidáló futam is volt.  

Pénteken egy városi gyorsaságival vette kezdetét a futam, amely azonnal nem várt fordulatot hozott. Turán Frigyes ugyanis megforgott a nagy köd miatt, így sajnos jelentősnek mondható 17,4 másodperces hátrányt szedett össze legfőbb riválisaival szemben. De nem véletlenül ő az ország egyik legjobb versenyzője. Másnap reggel ugyanis azonnal megkezdte a felzárkózást, nagy fölénnyel nyerte az első szakaszt, így rögtön az abszolút második helyre kapaszkodott vissza. Egész nap szoros volt a küzdelem közte és a szintén Forddal versenyző Hadik András között. A nap végén Hadikék vezettek, megnyugtató előnnyel tértek nyugovóra, de mindenki tudta, hogy ez még kevés lehet a bajnoki cím megszerzéséhez. 

Hadik a bajnok

Talán még soha nem volt ilyen, hogy az év utolsó versenyének legutolsó szakaszán dőlt el a bajnokság. Történt ugyanis, hogy Turán Frigyes és navigátora őrült tempót diktáltak vasárnap, ők vezettek a napi összetettben, így mindenki tudta, hogy az utolsó gyorsasági szakasz, vagyis a power stage fog dönteni, amelyen extra pontokat lehetett gyűjteni. Hadik rajtolt elsőként, és 5:22,3-as idővel teljesítette az Aranyospuszta-Erdőbénye gyorsaságit. Közvetlenül utána érkeztek Turán Frigyesék. Hihetetlen feszült pillanatok voltak ezek, mindenki a beíróban elhelyezett táblát figyelte, hogy milyen eredményt írnak majd rá a sportbírók. És bizony a stopper 2,9 másodperccel később állt meg Turánék esetében, ami azt jelentette, hogy mind a versenyt, mind pedig a 2018-as magyar bajnokságot Hadik András nyerte. A Hadik Rallye Team szurkolói körében természetesen hatalmas volt az öröm, de a Turán Motorsport versenyzői is igazán büszkék lehettek teljesítményükre. Kiszállva az autóból, sportszerűen gratuláltak a győztesnek. Az egész éves csatát követően végül egyetlen ponttal ugyan, de lemaradtak a bajnoki címről. Teljesítményük, tempójuk, felkészültségük megkérdőjelezhetetlen volt. A versenyben, egyben a bajnokságban is a Skoda Fabiaval versenyző Vincze Ferenc lett a harmadik. 

Az ORC-ben kevesebb volt az izgalom, de itt is küzdeni kellett a versenyzőknek egymással, a pályákkal, és olykor a köddel is. Ezt a küzdelmet Gyarmati Ariel nyerte, megszerezve ezzel az ORC bajnoki címét. A második helyen Friedmann Zsolt Dr. Kovács Annamáriával az oldalán ért célba, míg a harmadik helyet Maricsek Miklósék szerezték meg. 

Egy remek verseny, remek rendezéssel, hihetetlen izgalmakkal. Reméljük, hogy jövőre már ERC futamként szerepelnek majd a versenynaptárban. Most a rallyban is kezdetét veszi pihenés, ám lesznek még érdekes versenyek, a Mikulás Rally és a Szilveszter Rally is minden évben kiváló rendezvénynek számít. Találkozzunk ott is! 

, , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?