A jövő Volvóiban 180 km/h lesz a maximum sebesség

Köztudott, hogy a gyorshajtás az egyik vezető ok a balesetek bekövetkezésében. A Volvo mondhatni drasztikus lépésre szánja el magát. 

Az örök vitát sajátos módon készül lezárni a Volvo, amikor egy ilyen korlátozás bevezetésére készül. Terveik szerint 2020-tól csak olyan autókat fognak gyártani és forgalmazni, melynek maximális sebessége 180 km/h-ban lesz korlátozva. 

 A társadalmak minden szintjén vita van arról, hogy mi is lehet a balesetek bekövetkezésének legfőbb kiváltó oka. Mindenkinek van róla véleménye. A gyártóknak, a szakértőknek, a rendőrségnek, és persze az „egyszerű” autósoknak is. A kérdést, amely szerint a gyorshajtás, a figyelmetlenség, esetleg a bódult állapotban törtnő vezetés miatt következik be a legtöbb baleset, mindenki máshogy látja. Mi pedig leginkább csak levegőért kapkodunk a statisztikai adatok tengerében. 

Nem vitás, hogy a gyorshajtás nagyban hozzájárul a súlyos sérüléssel, vagy halálos kimenetellel járó balesetek bekövetkezéséhez. A Volvo mindig is büszke volt arra, hogy a világ a legbiztonságosabb autók gyártóiként gondol rájuk. Céljuk az, hogy a jövőben az ilyen baleseteket elkerüljék, vagy számukat minimálisra csökkentsék. Az első hírek szerint nem lesz kivétel a korlátozás alól, tehát minden autó és minden piac érintett lesz. 

Az európai piacokat tekintve persze mindenkinek Németország jut először eszébe, hiszen itt vannak olyan szakaszok, ahol legálisan lehet 180 km/h fölötti sebességgel haladni az autópályákon. A vita itt is évek óta folyik arról, hogy ennek fenntartása indokolt-e, vagy vezessenek be ők is egy egységes sebességhatárt.  

A Volvo döntése egyéb területeket is befolyásolhat. Egyrészről hatással lehet a károsanyag-kibocsátás mértékére is, hiszen a gyorsabb haladáshoz több energia szükséges, így nagyobb sebességnél megnő a károsanyag-kibocsátás. Másrészről az elektromos autók világában is érdekes szempont lehet, mivel a hatótáv jelenleg drasztikusan tud csökkenni nagy sebességű haladás mellett.  

A Volvo tehát bátor lépésre szánta el magát. Hogy ez mennyire fogja megváltoztatni az eladási statisztikájukat, esetleg a megítélésüket néhány országban, azt jelenleg még megjósolni sem lehet. Egy azonban biztos. Valamit tenni kell. A kérdés már csak az, hogy, ami nem vagy csak részben sikerül a rendőrségnek, szakértőknek, balesetek megelőzésével foglalkozó szakembereknek, az mennyire fog sikerülni a Volvónak. 

, , ,

1 thought on “A jövő Volvóiban 180 km/h lesz a maximum sebesség

Vélemény, hozzászólás?