Kamerák és érzékelők: a Volvo tovább küzd a biztonságért

A Volvo mindig is a biztonságos autóiról volt híres. Számtalan aktív és passzív beépített rendszerüknek köszönhetően valóban jó eredményeket értek el. Fejlesztéseik folyamatosak, és jelenleg nem csupán egyediek, de megdöbbentőek is. 

Nem is olyan régen mi is „megénekeltük” (https://carportal.hu/a-jovo-volvoiban-180-km-h-lesz-a-maximum-sebesseg/)hogy a Volvo milyen lépéseket szeretne tenni a balesetek hatékonyabb megelőzése érdekében. Terveik szerint 180 km/h-ban maximálnák az autóik végsebességét, tekintettel arra, hogy a balesetek bekövetkezésében az egyik vezető ok a gyorshajtás 

Most ismét egy újabb ötlettel álltak elő, sőt azt is mondhatnánk, hogy emelik a tétet. Nyilván mindenki előtt ismert a tény, hogy a gyorshajtás mellett a figyelmetlenség, valamint a bódult állapotban történő vezetés is nagy szerepet játszik a balesetek bekövetkezésében. Az NHTSA kutatása szerint 2017-ben az Amerikai Egyesült Államokban a balesetek 30 %-a alkoholos vagy drogos befolyásoltság miatt történt. Valljuk be, elég elrettentő ez a szám. Az ittas vezetés veszélyeire folyamatos kampányokkal hívják fel a társadalmak figyelmét. 

A Volvo elképzelései szerint az ezek miatt bekövetkező balesetek számát is lehet csökkenteni fedélzeti kamerák, szenzorok, valamint a jármű aktív beavatkozásának segítségével. A „nagy testvér” mindent lát? Talán nem mindent, ám a beépített kamera képes lesz a vezető figyelésére, valamint arra, hogy felismerje a veszélyeztető magatartási mintákat is. Amennyiben a sofőr csukva tartja a szemét, nem az utat figyeli, bolyong a sávok között és nem reagál a figyelmeztetésekre, abban az esetben a rendszer aktív döntések meghozatalával lesz képes közbeavatkozni. Ez megvalósulhat a sebesség korlátozásával, a Volvo on Call szolgálat riasztásával, vagy a jármű lassításával, majd pedig megállításával.   

A rendszer működésével és működtetésével kapcsolatosan még nyilván számtalan kérdés fog fölmerülni. A jogi procedúrák, engedélyeztetés, személyiségi jogok, következmények, sok egyéb más szempont vizsgálata még nyilván ad majd lehetőséget a vitára. Egyben azonban biztosak lehetünk. A rendszer működőképes lesz, és a jövő ebbe az irányba mutat. Azon sem csodálkozhatnánk, ha más gyártók is hasonló irányba kezdenének fejleszteni, minden esetre a Volvo jól láthatóan a felelősségvállalás nagyon magas fokát próbálja meg képviselni.  

, , ,

Vélemény, hozzászólás?