Barum rally 2018

Augusztus 24-26. között Csehországban rendezték az ERC következő futamát, a Barum rallyt. Lássuk mi történt a futamon. 

 

Magyar versenyzők neveit is láthattuk a Barum Rally nevezési listáján, akik harcolni érkeztek a híres és a szurkolók által is kedvelt aszfaltos futamra. Péntek este a rajtceremóniát követően egy gyorsasági szakaszt kellett teljesíteniük a versenyzőknek Zlin városában. Sajnos magyar szempontból nem kezdődött jól a verseny, mivel az ERC-ben eddig nagyon jól teljesítő Herczig Norbert-Ferencz Ramón páros dupla defekttel jött le a szakaszról, 1 perc 42 mp-es hátrányt spájzolva a következő napra. Rajtuk kívül több magyarért is szoríthattunk, így Botka Dávidért, Csomós Mixiért, Klausz Kristófért, László Martinért, vagy épp az ERC2 bajnoki címére hajtó ifj. Érdi Tiborért. 

 Herczig derekasan küzdött, de kiesett 

A MOL Racing Team párosa másnap reggel megkezdte a felzárkózást az élmezőnyhöz. A feladat nem volt egyszerű, hiszen a helyi menők és az ERC nagy nevei nem adják ám olcsón a bőrüket. Hajtottak, küzdöttek, egészen az ötödik gyorsasági szakaszig, ahol sajnos eldobták a vasat. Mivel elég mélyre estek be, így nem tudták folytatni a versenyt, de nem járt jobban Csomós Mixi sem, ők is elestek egy nagyon tempós részen. A helyszínről szerzett információink szerint ugyan az autók rendesen összetörtek, de a versenyzők szerencsére nem sérültek meg.  

Az első nap végén, kilenc teljesített gyorsasági szakasz után Lukyanuk, Kopecky, Nikolay volt az abszolút sorrend, mögöttük Dani Sordo fért még be percen belüli időeredménnyel. Botkáék az abszolút 16., Érdiék 31., míg Klausz Kristófék a 35. helyről várták a folytatást.  

Herczigék esése nagy kár volt, ugyanis amíg versenyben voltak kiválóan teljesítettek. Abszolút hatodik, hetedik, nyolcadik időket autóztak, ami ebben a mezőnyben nem kis teljesítmény, hisz jelen volt a komplett cseh élmezőny, top EB versenyzők, gyári pilóták, full gyári technikával. Egy ilyen mezőnyben akár a top tízbe kerülésért is vérrel, verejtékkel kell megdolgozni, és sajnos ebben a sportban egy baleset bármikor benne van.  

Vasárnap reggel jó hírekre ébredhettek a magyar szurkolók, Csomósék visszaálltak a versenybe, így ismét eggyel több magyarnak drukkolhattunk. Érdiékre is érdemes volt figyelni, hiszen az ő szereplésük tétje az ERC2 bajnoki címe volt.  

 Hatalmas csata alakult ki az élmenők között 

A mezőny egésze folyamatosan küzdött egymással, az első néhány helyért különösen izgalmas csata folyt. Reggel Jan Kopecky még 16,8 másodperces hátránnyal állt a második helyen, de őrült iramban kezdte támadni Lukyanukot, gyorsról gyorsra haladva csökkentette a hátrányát, míg a 13. szakaszon az abszolútban is az élre állt. A tempóra egyébként jellemző volt, hogy ezen a szakaszon az első és második helyezett tizedre pontosan ugyanolyan időt autózott, de többször előfordult az is, hogy a többi gyorsaságin is csak tizedek választották el egymástól a versenyzőket. Jan Kopecky innen már egy pillanatra sem engedte el az abszolút elsőséget, így több napi küzdelem, 15 gyorsasági szakasz és 212 gyorsasági kilométer teljesítése után végül megnyerte a versenyt a második helyezett Alexey Lukyanuk és a harmadik Dani Sordo előtt. A mezőnyben hatalmas volt a Skoda Fabia R5 versenyautók fölénye, hiszen az első tízből hét páros ezzel a márkával ért célba. 

A magyarok között sajnos vasárnap is folytatódott a csillaghullás, Klausz Kristófék a 14. szakaszon összetörték az autó jobb elejét és a verseny feladására kényszerültek.  

Jutott ám azonban jó hírekből is a hazai szurkolóknak. Botka Dávidék legjobb magyar párosként az abszolút 14. helyen értek célba, valamint ifj. Érdi Tibor-Papp György kettőse újra Európa-bajnokok lettek az ERC2 kategóriában, amihez külön gratulálunk nekik.  

Folytatás szeptember 21-23 között Lengyelországban. 

, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?