Dakar 2019: Nasser Al Attiyah vezet hat szakasz után

Dakar 2019Nehéz napokon van túl a mezőny, a 2019-es Dakar sem kíméli a versenyzőket. Az ötödik szakasz extrém körülményeket produkált, így mindenkinek jól jött a tervezett pihenőnap. 

Az idei Dakar hat szakaszát követően, az autósok között összetettben a Toyota Gazoo Racing színeiben versenyző Nasser Al Attiyah áll az élen, mögötte a kilencszeres rally világbajnok Sebastien Loeb áll, míg a dobogó harmadik fokán jelenleg a Mini pilótája, egyben a Dakar egyik legrutinosabb résztvevője Stephane Peterhansel tanyázik. 

Hatalmas csata zajlik a mezőnyben, a nehéz, dűnés részeken sokan elekadtak, ásniuk kellett. Ez pedig szinte garancia arra, hogy az összetett állása napról-napra változzon, senki sem érezheti magát biztonságban az eddig megszerzett pozíciókat tekintve. A versenyzőknek és a szervezőknek nem csupán a homokkal, hanem az időjárással is meg kellett küzdeniük. A pénteki napra tervezett 540 km-es szakasz egyes részeit hatalmas köd borította be, így jelentősnek mondható két órás csúszással tudták rajtoltatni a pároroskat. Ez egyben azt is jelentette, hogy lesz, akinek már sötétben kellene teljesíteni a szakasz végét, és mint tudjuk a sötét és a köd nem igazán kellemes kombináció, még a sokat tapasztalt versenyzők számára sem. Ennek okán a rendezőség úgy döntött, hogy lerövidítik a szakaszt, előtérbe helyezve ezzel a versenyzők biztonságát.  

A pihenőnapot követően ismét útra kelt a mezőny, nekivágtak a hatodik szakasznak, ahol Loeb bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte Al Attiyah végzett, míg Carlos Sainz lett a harmadik.  

Magyarok kalandjai 

A versenyben érdekelt egyetlen magyar autós páros, az Opel Dakar Team versenyzői, Szalay Balázs és Bunkoczi László is sikeresen teljesítették az eddigi szakaszokat, ám a nehézségekből nekik is akadt bőven. A pilóta és a navigátor ugyan remekül küzdenek, de a technika és az időjárás őket sem kíméli. Több defektet is kaptak, az ötödik szakaszt a fékrendszer meghibásodása miatt fék nélkül kellett teljesíteniük, valamint kormányösszekötőt is cseréltek.  Hat szakasz után, összetettben Szalayék a 25. helyen állnak.

A harmadik szakaszon volt egy nagyon veszélyes helyzetük is, ami szerencsére nagyobb baj nélkül végződött, de belegondolni is rossz, mi lett volna, ha csak néhány centiméterrel odébb zajlik az eset. Történt ugyanis, hogy Szalayék elakadtak a homokban és a navigátor próbálta kiásni az autót, amikor a dűne tetejéről megérkezett egy side by side buggy, ami egyenesen Bunkoczi László felé csúszott, sőt el is találta őt. A buggy pilótája megállás nélkül hajtott tovább, amiért a szabályok szerint kizárással kellene büntetni. A tapasztalt navigátor az eset során szerencsére nem sérült meg.  

A versenyzőknek még négy szakaszt kell teljesíteniük ahhoz, hogy január 19-én célba érjenek és Lima városában ünnepelhessenek.  

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?