Gépjármű átírás? Íme egy összefoglaló, hogy egyszerűbb legyen!

Hurrá! Megyünk autót venni. Pénz a zsebben vagy bankszámlán, elindulhatunk megtekinteni a kiszemelt példányt. A paripa csillog-villog, minden passzol, szerelem első látásra. Ezek után sajnos áldoznunk kell egy keveset a bürokrácia oltárán, hiszen az autó megszerzésének folyamata a legtöbb esetben nem zárul le azzal, hogy kifizettük a vételárat és megkaptuk a kulcsokat. 

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy milyen eljárások, iratok szükségesek ahhoz, hogy a jármű a nevünkre kerülhessen. Ennek természetesen számtalan módja létezik, van például, aki a használt autót is a nevére írva kapja meg, hiszen ha úgy egyeznek meg, a kereskedő vállalja az átírással kapcsolatos ügyintézést is. Nos, neki tényleg nincs több teendője.

Persze nem mindegy, hogy mit veszünk (autó, motor, teherautó, utánfutó, stb.), mint ahogyan az sem, kitől vesszük (belföldi magánszemély, külföldi magánszemély, kereskedés, stb.) valamint, hogy ki lesz a jármű új tulajdonosa. Jelen összefoglalónkban azt az átlagos alapesetet vesszük alapul, hogy a gyanútlan ember elballag autót venni, aztán szembejön vele a bürokrácia.

 

Szerződjünk

Tehát az üzletet megkötöttük, de ennek tényét írásban kell rögzíteni, így máris van egy dokumentumunk adásvételi szerződés formájában (hivatalos neve visszterhes vagyonátruházási szerződés, így nem kell meglepődni, ha ez szerepel a fejlécében), aminek egyik példánya az eladónál, a másik pedig a vevőnél marad. Két példány minimum kell, de ajánlatos egyből négyet készíteni, és ellátni eredeti aláírásokkal, mert így mind az eladó, mind a vevő egyszerűbben be tudja jelenteni a tulajdonoscserét a kormányablaknál.

A szerződés legfontosabb tartalmi elemei a következők: az eladó és a vevő adatai, jármű adatai, márka, típus, szín, rendszám, alvázszám, motorszám, fogalmi engedély száma, törzskönyv száma, műszaki vizsga érvényességi ideje, kilométeróra állás, no és persze a vételár, valamint a fizetés módja. Szerepeljen benne ne csak a dátum, hanem az óra és a perc is pontosan, hiszen senki nem akar más helyett gyorshajtási bírságot fizetni, nem is beszélve egyéb esetekről. Nyilván nem általános, hogy az eladás napjának reggelén a nagymama még elment az autóval bankautomatát fosztogatni, de… Ez nem gyanakvás, rosszindulatúság, vagy bizalmatlanság, ez védelem, méghozzá mindkét fél védelme.

Fontos, hogy mindig ellenőrizzük pontosan az adatokat a későbbi problémák elkerülése érdekében. Igen, a személyes adatokat is. Igen, még az állampolgárságot is! Fordítsuk meg egy pillanatra a szerepeket, és gondolkodjunk eladóként: ugye milyen kínos szituáció lehet, ha egy teljesen magyar nevű, magyar lakcímmel rendelkező embernek adjuk el autónkat, akiről csak a hivatalban, az eladás bejelentésekor derül ki, hogy nem magyar állampolgár és az ügyintéző nem tudja pontosan beazonosítani a személyét.

A szerződés egy példányával együtt meg kell kapjuk a gépjármű egyéb okmányait, vagyis a forgalmi engedélyét, törzskönyvét.

 

Biztosítás

Ha mindez már a rendelkezésünkre áll jöhet a következő lépés. Érdemes a gépjármű átvételével egyidejűleg, vagy azt megelőzően megkötni a kötelező gépjármű-felelősség biztosítást, ennek hiányában ugyanis nem történhet meg az átírás. Nem is beszélve a bonyodalmakról, kellemetlenségekről, ha véletlenül még biztosítás hiányában okozunk balesetet. Amennyiben napokkal később kötünk biztosítást akkor is érhet minket kellemetlen meglepetés, ha nem okoztunk balesetet, ugyanis a biztosító ki fogja számlázni azokat a napokat is, amelyeket biztosítás nélkül töltöttünk a forgalomban. Bizony, bizony, a híres fedezetlenségi díj, ami súlyos ezresekbe is kerülhet. Manapság biztosítást kötni már nem bonyolult folyamat, akár online is megtehetjük, így „néhány kattintással” érvényes biztosításunk lehet.

 

Eredetvizsga

Ezzel még nincs vége. Ugyan van már sok papírunk, de indulhatunk beszerezni a következőt. Jön az eredetvizsga, azaz hivatalos nevén a gépjármű eredetiség vizsgálat. Ez több szempontból is hasznos lehet, ugyanis a vizsgálat során egy adatbázis segítségével ellenőrzik, hogy a megadott motorszámhoz, alvázszámhoz milyen jármű tartozik, egyezik e a jármű színe, rendszáma, típusa, egyéb jellemzői, valamint az, hogy nem lopott-e. Sajnos az utóbbi időben több olyan esetre is fény derült, ahol valamilyen oknál fogva simán ment át a lopott autó a vizsgálaton, de bízzunk benne, hogy ezek csak egyedi esetek voltak. Amint elkészültek a fotók, megtörtént a jármű azonosítása, kifizettük a vizsgálat díját, már roboghatunk is az okmányirodába, hogy végre megtörténjen az átírás. Igen….. itt is fizetünk. Hogy mennyit? Személyautó esetén jelenleg1400 cm3-ig 17.000 Ft., 1400-2000 cm3 között 18.500 Ft., 2000 cm3 fölött 20.000 Ft.

 

Átírás

Megérkeztünk a hivatalba, de ez még csak fél siker, itt még számtalan dolgon elcsúszhatunk, érdemes ezekre is felkészülni. Az eddig felsoroltakon kívül nyilván legyenek nálunk a saját személyes okmányaink, és persze nem árt, ha ezek érvényesek is. Ha az átírás során nem személyesen járunk el, akkor az általunk megbízott személynek meghatalmazással kell rendelkeznie. Amennyiben a jármű adásvételi szerződésben szereplő vevője gazdasági társaság (betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, stb) abban az esetben egyéb iratokra is szükség lesz (például cégkivonat, aláírási címpéldány).

Papírok rendben? Elérkeztünk egy fájdalmasabb részhez, a fizetéshez. Új forgalmi engedély, valamint az új törzskönyv költsége 6 000-6 000 Ft. Az átírási illeték vonatkozásában összegeket szándékosan nem közlünk, hiszen az egyes esetekben a járművek teljesítményétől függően az illeték összege eltérő.

Érdemes az ügyintézés megkezdése előtt az éppen aktuális díjakról, tarifákról pontosan tájékozódni, hiszen így nem érhet minket kellemetlen meglepetés, figyelemmel arra is, hogy a jogszabályokban szereplő összegek időről időre változhatnak. Erre a célra számos internetes forrás áll rendelkezésre.

Ha mindezen túl vagyunk, megkaptuk az új forgalmi engedélyt, melyben már mi vagyunk bejegyezve büszke tulajdonosként, akkor nincs más dolgunk, mint várni a postást, hogy a törzskönyv is hozzánk kerüljön.

Nem is tűnik olyan bonyolultnak? Elképzelhető, de ne feledd az itt leírtaktól csak szövevényesebb eljárásokba lehet beleszaladni. Ezekre későbbi cikkeinkben tervezünk kitérni.

 

Végül pedig álljon itt egy rövid lista, hogy könnyen ellenőrizni tudd, rendelkezésedre áll e minden irat:

  • Adásvételi szerződés
  • Forgalmi engedély
  • Törzskönyv
  • Biztosítás
  • Eredetvizsga
  • Személyes iratok
  • Meghatalmazás
  • Céges iratok

 

Reméljük, ezzel a kis összefoglalóval segíthettünk, és felkészültebben intézheted az átírást, ami így nem fog rémálommá válni.

Az ebben a rovatban olvasható cikkek információi a megjelenés napján hatályos szabályozásnak felelnek meg.
, , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?