Hamarosan ismét indokolt lesz a téli gumi használata

Az autós társadalom nagy többsége előtt ismeretes, hogy a nyári és téli gumi között van ám különbség, nem is kevés. Az említett abroncsoknak eltérő időjárási és hőmérsékleti viszonyok, valamint változó útburkolati körülmények közepette kell megfelelően tenni a dolgukat. Hamarosan idén is váltani kell nyáriról a télire, ehhez szeretnénk néhány tanácsot adni. 

Talán a legfontosabb mindjárt az elején tényként rögzíteni, hogy mindenképp indokolt a téli gumi használata. Az idei őszt tekintve mondhatjuk, hogy kegyes volt hozzánk az időjárás, hiszen eddig még meleg és csapadékmentes időben volt részünk. Azonban hamarosan jönnek a reggeli mínuszok, megjelennek az első fagyok, egyre több lesz a megcsúszásokból eredő baleset. A megváltozott tapadási viszonyok között drasztikus mértékben megnőhet a fékút, nem megfelelő gumival sokkal hosszabb úton tud csak megállni az autó. 

Legyen jobb a tapadás 

Ilyen körülmények között is sokat tehetünk a balesetek ellen. Egyrészt vezetési szokásaink megváltoztatásával nekünk is alkalmazkodnunk kell a módosult időjárási körülményekhez. Másrészt téli gumi használatával sokkal jobb tapadási viszonyokat érhetünk el, ezzel is biztonságosabbá tehetjük közlekedésünket.  

Ne keressünk megúszós indokokat, kell az a téli gumi 

Nincs kivétel, nincs ésszerű indok arra, hogy ne készüljünk fel a megváltozott körülményekre. Sokszor halljuk: „alig járok napi néhány kilométert az autóval, ezért fölösleges a téli gumi, inkább majd óvatosabb leszek.” Persze, ez lehet egy indok. De mi a helyzet akkor, ha más hibájából kell például hirtelen irányt váltanunk és a nyári gumi nem alkalmas arra, hogy ezt végrehajtsa?  

„Régen voltak az igazi telek, ez ma már semmi, alig esik a hó”. Feltéve, de nem megengedve, hogy ez így van: a téli gumi nem csak a hóra kell, a hőmérséklet is sokat számít. A téli gumi az, amelyik hét fok alatt is megfelelően tudja ellátni a feladatait, összetételének köszönhetően a hidegben is jobban fog tapadni.  

Fontos továbbá az is, hogy ne használjunk öreg gumit. Hiába van az abroncson még esetleg megfelelő profilmélység, tudomásul kell vennünk, hogy a gumi is öregszik, ezáltal kirepedezhet, nem tudja nyújtani a tőle elvárható tapadást, biztonságot.  

Nem veszek, mert túl drága 

Nem tagadjuk, néhány esetben valóban az. De semmi esetre sem drágább, mint az életünk, és lényegesen olcsóbb, mint a kórházi kezelés, rehabilitáció, vagy a töréskárok kijavítása. Manapság már a márkák, mintázatok széles választékát lehet mindenhol megtalálni. Mindig felhasználási szokásainknak megfelelően érdemes téli gumit választani. Aki sokat megy és megteheti, annak érdemesebb a magasabb kategóriát választani, igaz ennek az ára is borsosabb lesz. Átlag alatti futásteljesítmény mellett kutakodhatunk a közepes árkategóriában is. Javaslatunk az, hogy feltétlenül kerüljük a legolcsóbb kategóriát és az ismeretlen, kétes származással rendelkező ajánlatokat. A vásárlás előtt érdemes tájékozódni a neten is az egyes gyártók és modellek vonatkozásában, hiszen már számos téli gumi teszt elérhető az ezekre specializálódott oldalakon.  

A végére egy bónusz tanács: időben jelentkezzünk be a gumishoz, kérjünk időpontot, hiszen ilyenkor a műhelyek általában tömve vannak.  

, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?