Hello E-kárbejelentő, viszlát betétlap

Új fejlesztés áll a közlekedők rendelkezésére, ami balesetek esetén teszi egyszerűbbé az ügyintézést. Az mobiltelefonos alkalmazás neve: E-kárbejelentő.  

Sokaknak ismerős lehet a jelenet, amikor egy „szerencsés kimenetelű balesetet” követően állnak a tulajdonosok a sérült autóik mellett és papírlapokat töltenek ki. Mindenkinél kötelezően ott kellett lapuljon a jól ismert kék-sárga kárbejelentő lap, melynek segítségével megkezdődhetett a biztosítási ügyintézéssel kapcsolatos procedúra. Ez sajnos magában hordozta annak a lehetőségét, hogy egy hibásan, avagy hiányosan kitöltött lap esetén az eljárás elhúzódott, valamint az amúgy is pórul járt autós, könnyedén a bürokrácia oltárán válhatott áldozattá.  

Ezen a helyzeten kíván javítani, egyben az ügyintézést gyorsabbá és egyszerűbbé tenni a január elejétől működő alkalmazás, az E-kárbejelentő. Mind az android, mind pedig az iOS rendszereket használók számára könnyedén elérhető, akár a Google Play, akár az App Store „boltokra” gondolunk. Letöltése ingyenes, gyors és egyszerű, az alkalmazás méretét tekintve nem igényel sem nagy adatforgalmat, sem pedig hatalmas tárhelyet.  

Hogyan működik az E-kárbejelentő

Baleset esetén, amennyiben személyi sérülés nem történt, és az érintett felek meg tudnak egyezni a felelősség kérdésében, rendőri helyszínelés nélkül, az alkalmazás segítségével rögtön megkezdődhet a kárbejelentés. A rendszer világos tanácsaival az online világban bizonytalanabbul mozgóknak is egyszerűbbé teszi az ügyintézést. A bejelentés történhet akár egy, akár két alkalmazásról is, hiszen ilyenkor az adatok szinkronizálása is megtörténik.  

Az E-kárbejelentő alkalmazás elindítását követően az app azonnal tanácsokkal látja el a balesettel érintett feleket, többek között figyelmeztet a vészvillogó bekapcsolására, biztonsági mellény viselésére, elakadásjelző háromszög felállítására. Az adatokat itt is megfelelően ki kell tölteni, de a rendszer addig nem engedi lezárni a folyamatot, amíg valami hiányzik, így nyilván kevesebb lesz a hiányosan kitöltött adatlapok miatti késedelem a biztosítók részéről. Az alkalmazás arra is képes, hogy a baleset pontos helyszínét is beazonosítsa, valamint a bejelentéshez fényképeket is csatolni lehet, továbbá megjegyzésekkel is lehet bővíteni a száraz tényadatokat. Beküldés előtt előnézeti funkcióban megtekinthetjük, hogy a rendszer mit fog elküldeni a biztosító felé. Amennyiben minden kész, a hitelesítést követően egyszerűen elküldhető a bejelentés a biztosító részére. Ennek tényéről mindkét érintett e-mailben fog értesítést kapni, melyben pdf formátumban kapják meg bejelentésüket.  

Tudomásunk szerint az alkalmazás fejlesztése ezzel nem fejeződött be, a felhasználói tapasztalatok és igények alapján a jövőben további újítások is várhatóak lesznek. Véleményünk szerint letölteni mindenképp érdemes, azonban minden olvasónknak azt kívánjuk, hogy ne kerüljön sor a használatára. 

, , , ,

Vélemény, hozzászólás?