Tippek az őszi autózáshoz

Ismét eltelt egy nyár, nyakunkon az ősz. Mindenki rohan, kezdődik az iskola, hatalmas jókedvvel támadunk újra a munkahelyünkön. Közben azért az időjárás is változik, így nem árt felkészülni a módosuló körülményekre testben és lélekben. A mi lelkünkben és az autónk testében. Álljon itt most néhány tanács, amivel jobban felkészülhetünk az őszi autózásra. 

Növekvő forgalom 

Elsőként említhetnénk talán a városi forgalom növekedését, hiszen az iskola megkezdésével sok szülő kocsival hordja gyermekét az iskolába, vagy a tanuló, ha már rendelkezik jogosítvánnyal ő maga fog autóba pattanni minden reggel, továbbá a városi tömegközlekedési társaságok is több járatot indítanak, így garantált a nagyobb forgalom. Legyünk tehát némi extra türelemmel felvértezve, különösen az iskolák környékén. A gyerekek még a nyári felszabadultság nyomokban megmaradt boldog mámorában közlekednek, olykor persze figyelmetlenül, valamint az autósok egy része is elszokott már a megnövekedett forgalomtól.  

Időjárás 

Nem csupán a forgalom, hanem az időjárás is változik. Rövidülnek a nappalok, élesebb szögben süt a nap, gyakrabban esik az eső, hullanak a falevelek, sőt, idővel a reggeli köd is megjelenik. Ez sajnos mind mind olyan közlekedést befolyásoló tényező, amit bele kell kalkulálnunk a napi menetrendünkbe.  

Ennek okán az autónkat sem árt megvizsgálni. Mint minden évszakban, ősszel is fontos szerep jut a gumiknak. 

Gumival vagy gumi nélkül? 

Amennyiben a nyári abroncsok kopottabbak a kelleténél, ősszel is csúszhatunk akkorát, mint egy szép téli havas úton. Egyszerre nagyobb mennyiségű eső eshet és vízátfolyásos utakon felúszhat az autó, ha a gumik már nem képesek elvezetni a csapadékot és a sebességet is helytelenül választottuk meg. A lehulló falevelek különösen csúszósak, veszélyesek lehetnek egy-egy erdei szakaszon, de ugyanígy városi környezetben is. A megváltozott tapadási körülmények miatt pedig érdemes a követési távolságot is egy kicsit nagyobbra hagyni.  

Látni és látszani 

Ez az egyik legfontosabb elv a közlekedésben. Korábban sötétedik, így egyre többet fogunk rosszabb látási viszonyok között autózni. Ellenőrizzük tehát, hogy rendesen működnek-e az autó fényszórói, hátsó lámpák, az index, valamint a ködlámpák. Ez utóbbinak kiemelkedő szerepe lehet abban, hogy jól lássunk, vagy éppen inkább nagyon rosszul, ha a másik autós felkapcsolva felejti. Ilyenkor, ahelyett, hogy megállítjuk és addig ütjük egy fagyott fókatetemmel, amíg a már törött kezével lekapcsolja a ködlámpát, esetleg egy finom villogással jelezzük neki a társainak okozott problémát.  

Az ellenőrzés során ne feledkezzünk meg a szélvédők tisztaságáról sem. Vizsgáljuk meg az ablaktörlő lapátok állapotát, valamint azt is, hogy van-e kellő mennyiségű ablakmosó folyadék a tartályban.   

 Jó utat! 

, , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?