Túlélési tippek lerobbanáshoz

Minden autós rémálma, mikor az autópályán olyan helyen mondja be az unalmast a kocsija, ahol nincs leállósáv. Bár ez egy nagyon veszélyes helyzet, okos és gyors reagálással sokat növelni a túlélési esélyeken.

Pár nappal ezelőtt nagyon veszélyes helyzetbe kerültem: az M3-as autópályán, egy olyan szakaszon, ahol csak kapaszkodósáv van, de leállósáv nincs, sötétedés után egy teljesen kivilágítatlan 6-os Mazda állt, és csak nagyon nehezen, kemény vészfékezéssel sikerült megállni mögötte. Aztán pedig következett a még veszélyesebb mutatvány: kisorolni a jól tele lévő középső sávba, álló helyzetből.

Annak érdekében, hogy senki ne okozzon ilyen, vagy hasonló életveszélyes helyzetet, gondoltam összeszedem, hogy mit lehet ilyenkor csinálni.

Hasonló, rémálmainkban előforduló helyzetet veszek alapul, azaz nincs leállósáv, és minden elektromosság megszűnik az autóban.

  1. Ne ess pánikba. Ha még gurulsz, akkor nyomd ki a kuplungot, és húzódj le a lehető legjobban a szalagkorlát mellé. Ha utasaid is vannak, akkor ügyelj rá, hogy az ajtót azért ki tudják nyitni.
  2. Ha utasaid vannak, akkor mindenekelőtt őket helyezd biztonságba, a szalagkorlát túloldalára, a lehető legmesszebb az autópályától. Ha zajvédő fal is van, akkor azon kell hogy legyen pár helyen menekülőajtó, az utasok azon át menjenek ki, a lehető leggyorsabban. Remélhetőleg a sötétben is megtalálják, sajnos ez lehet, hogy nem lesz egy egyszerű feladat.
  3. Vedd elő a láthatósági mellényt, és vedd fel.
  4. Vedd elő az elakadásjelző háromszöget, és a szalagkorlát külső oldalán fuss vissza legalább 100 métert, és ott tedd le a szalagkorlát mellé, így kisebb az esély arra, hogy valaki összetöri (sajnos még így is elég sanszos, hogy ez meg fog történni).
  5. Futás közben hívd a mobilodról a 112-t. Ne az autópályakezelőt, ne az útinformot, ez a helyzet életveszélyes, a 112-t hívd! A rendőrök sokkal hamarabb fognak odaérni a kék villogóval, mint az útellenőr a sárgával.
  6. Ha ez kész, akkor te is hagyd el az autópályát, akár az árok túloldala felé, akár a menekülőajtón keresztül. Csak akkor menj vissza, amikor a biztosítás (rendőr, vagy útellenőr) megérkezett.

Annak érdekében, hogy soha ne maradj kivilágítás nélkül, érdemes beszerezni pár elemmel működő villogót. Ez lehet jobb híján akár egy bicikli hátsólámpa is, de még jobb, ha valami ilyesmit készítesz be:

Biztonsági villogó lámpa a Truckshop kínálatában

Ebben a webshopban éppen szűk 4000 forintba kerül darabja, de akár kínai webshopokból is rendelhető, olcsóbban. A legjobb az, ha sárga fényű, de Kínából valamilyen rejtélyes okból szinte csak piros fényű rendelhető. Nyilván a semminél az is sokkal jobb. Egynél mindenképpen többet érdemes magadnál tartani, kettő vagy három optimális.

Ha nem akarsz ennyit költeni, akkor két villogó biciklilámpa is megteszi, ebből ráadásul lehet olyat kapni, ami sárgán villog, így az emberek könnyebben, gyorsabban asszociálnak a villogó sárga fény láttán, hogy ott valami veszélyre lehet számítani.

Eredményes túlélést mindenkinek!

, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?